miércoles, 3 de febrero de 2016

DIMECRES 3 de Febrer

Ens hem llevat amb un dia ennuvolat. Els de Zabrze han començat el dia abans. A les 7,30 ja pujaven a l’ autocar. Alguns alumnes polonesos venien amb nosaltres.
La primera visita del dia era al palau de Brynek. Pertanyia a una família noble, els Donnersmarck, i va ser requisat durant més de 40 anys. Actualment acull una escola de secundària i una escola tècnica de forestals. Les aules ocupen els salons del palau, les habitacions, el garatge pels carruatges, els estables…
Després de la visita hem tornat a l’ escola de Tarnowskie Gory on ens esperaven unes pizzes per dinar. Ja eren les 11 del matí!!!!!



Per la tarda hem visitat el camp de concentració d’ Auschwitz. Dues guies poloneses ens han acompanyat. Més importants que les explicacions, han estat els sentiments que han despertat en els nostres alumnes. Han escrit coses com:
"És un dels moments en el que no podríem del tot posar-nos en la pell de l'altre perque és molt impressionant, però podem agafar la lliçó de que ens fem mal a nosaltres mateixos perque tots som humans i hem vist fins on som capaços d'arribar"
"Una experiència inolvidable. Poder veure fins a quins límits ha arribat la humanitat per una ideologia que anulava tota moralitat en les persones, sense posar en valor tantes vides"

"El que va passar a Aushwitz és una cosa que hauria de saber tothom (encara sabent que no podem arribar a entendre tot el sofriment) perque aquesta és la millor manera d'evitar que passi un altre cop.La societat de l'alemanya nazi eren persones normals, no monstres, governades per monstres, això si. Les persones hem d'aprendre a pensar per nosaltres mateixos, i ser crítics, per evitar coses com aquesta"

No hay comentarios:

Publicar un comentario